Celler växer naturligare i "spagetti"

stamceller i fibernätverk Det gängse sättet att odla celler är att använda en platt laboratorieskål av glas. Men i en kropp växer ju cellerna inte på en platt yta, utan i tre dimensioner. Forskare vid Lunds universitet har därför utvecklat en porös "spagetti" av vävnadsvänliga polymerer, i vars hålrum cellerna kan utvecklas på ett mer naturligt sätt.

Gemensam vägledning ska skapa snabbare väg till arbete för nyanlända i Skåne

För att snabbare få in nyanlända i arbete och studier behövs krafttag. I ett projekt samarbetar nu Skånes universitet och högskolor med Arbetsförmedlingen för att ge vägledningshjälp åt personer inom etableringen.

Självkontroll avgörande för risktagande barn

Förmågan till självkontroll är avgörande för barn som har ett riskfyllt beteende. Det kan vara en viktig nyckel för att identifiera barn som är allt för riskbenägna. Det visar Beatrice Nyströms avhandling ”Temperamental Influences on Risk-taking during Middle Childhood”.

Konferens: Vad ska vi göra om våra kuster svämmar över?

Många av Sveriges kuster ligger risigt till om en storm slår till som nu arrangerar en konferens om översvämningar. Våra sandstränder kommer att försvinna och risken för översvämningar längs kusten kommer att öka dramatiskt – om inget görs. Skåne ligger värst till men problemen kommer röra sig norrut i takt med att landhöjningen inte längre kompenserar för den allt snabbare havsnivåhöjningen, varnar forskare från LTH, Lunds universitet som den 28-29 mars samla experter i Malmö från både Sverige och utlandet för att diskutera hur Sverige bör rusta sig.

Lundaforskare får pengar i mattesatsning

Sandra Pott och Eskil Rydhe. Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse fortsätter sin stora satsning på svensk matematikforskning. Professor Sandra Pott och doktorand Eskil Rydhe, verksamma vid Naturvetenskapliga fakulteten på Lunds universitet, tillhör dem som får medel i årets omgång.

Lunds universitet firar Världsvattendagen med hundratals gymnasielever

Är vatten verkligen ett farligt gift? Kan vattenbrist orsaka beväpnade konflikter? Och vad betyder egentligen uttrycket ”shit matters”? Detta och mycket mer ska 350 gymnasieelever från Spyken i Lund diskutera när Lunds universitet i år lyfter Världsvattendagen 22 mars.

Tre snabba frågor…

Karin Aggestam …. till statsvetaren Karin Aggestam som installeras som första kvinna på den prestigefyllda Pufendorfprofessuren. Fred, konflikter och diplomati är hennes forskningsfält.

Bildanalys hjälp i jakten på behandlingar mot spridd prostatacancer

skelettmetatstaser Automatiserad bildanalys av skelettmetastaser vid prostatacancer är en ny metod som kan underlätta framtagandet av läkemedel. Lovande resultat för metoden presenteras nu i en avhandling från Lunds universitet.

Elektroner styr ljusblixtar och visar vägen till mikrokosmos

På spaning efter elektroner. Johan Mauritsson och Samuel Bengtsson i laserlabbet. Nu kan vi snart få bättre inblick i mikrokosmos och elektronernas värld. Med ett nytt, kreativt sätt att kontrollera extremt snabba laserpulser är det möjligt att följa hur elektroner börjar svänga, röra sig och hoppa runt när ljuset träffar dem. Resultaten publiceras i senaste Nature Photonics och kan bland annat leda till att dagens frielektronlasrar kan ta snabbare och därmed skarpare fotografier. Forskningen är ett samarbete mellan forskare vid LTH, Lunds Universitet och Louisiana State University i USA.

Molekylmotorer ska driva biologiska datorer

Trafiksituationen i en biologisk dator: Stora proteinmolekyler (gröna) forslar fram tunna proteinrör mikrotuber (röda) genom en ett nätverk av kanaler, där en viss väg motsvarar en viss beräkning. Här lägger de till talet tre till en summa. EU satsar sex miljoner euro på ett nytt forskningsprojekt som ska ta hjälp av biologin för att skapa en helt ny typ av dator – biologiska datorer – som ser ut att kunna bli betydligt kraftfullare än dagens. Projektet koordineras av Lunds universitet. Även Linnéuniversitetet och tre ytterligare universitet från Tyskland och Israel samt ett företag från England ingår i projektet.

Presskontakter

Jonas Andersson